luni, 27 iunie 2016

Adevăruri despre super - ofertele imobiliare: ce trebuie să ştii înainte de cumpărare?

"Este un lucru bine cunoscut: preţul este cel mai important criteriu de achiziţie, atunci când vine vorba de cumpoărarea unei locuinţe. Limitaţi aproape întotdeauna de bugetul Prima Casă sau de alt fel de împrumut, cei mai mulţi dintre cei care îşi cumpără o locuinţă tin să neglijeze complet problemele pe care le poate avea locuinţa respectivă. După momentul achiziţiei însă, aceste probleme se pot transforma într-un calvar cotidian, care îi face pe mulţi să regrete momentul achiziţiei.

Preţul cel mai bun a fost întotdeauna un criteriu, atât pentru cumpărători cât şi pentru vânzători. Este un lucru natural, dar atunci când cumperi o locuinţă, preţul bun trebuie să fie dublat de calitate, pentru a oferi satisfacţie pe termen lung. În anii de după criză, atunci când preţurile au scăzut puternic, la fel ca şi bugetele clienţilor, cumpărătorii par să uite de cât de important este aspectul calităţii. Într-o piaţă inundată de preţuri mici, se ajunge adesea la o licitaţie în jos.

"Clienţii merg la vitionări şi le spun proprietarilor sau agenţilor despre ofertele cu preţ mai bun pe care le-au văzut, solicitând un preţ mai mic. Dar de multe ori, ofertele nici măcar nu sunt similare. Clienţilor li se arată avantajele pe care le are locuinţa mai scumpă, dar în loc să îi convingă, aceste discuţii îi conving să plece în căutarea unui preţ mai mic" ( M. M. - consultant imobiliar).

Detaliile pot transforma o locuinţă într-o încântare sau un coşmar

Această realitate este valabilă pentru 70% dintr clienţi. Chiar dacă unii dintre ei ar vrea să ofere un preţ mai bun, bugetul nu le permite acest lucru. Dar preţul mic nu înseamnă întotdeauna că locuinţa are o calitate îndoielnică, la fel cum nici preţul ridicat nu este o garanţie a calităţii. Tocmai de aceea, clienţii trebuie să fie atenţi la detaliile care ar putea să le înfrumuseţeze viaţa sau, dimpotrivă, să îi deranjeze atunci când se vor muta în locuinţa respectivă.

Locurile de parcare insuficiente pot părea o problemă neglijabilă la început, dar atunci când te confrunţi cu acest neajuns în fiecare zi, devine o povară. Lipsa parcurilor din apropiere se poate dovedi un dezavantaj mare pentru o familie cu copii, dar familiile tinere care abia plănuiesc un copil nu îşi dau seama de importanţa acestui aspect până nu vor deveni părinţi.

"Cei mai mulţi dintre clienţi sunt familiile la început de drum, care accesează creditul Prima Casă. Este greu pentru ei să îşi imagineze cum va arăta viaţa cu copii, mai ales că acest lucru implică un plan pe 10- 20 de ani. Nu îţi dai seama cât de important este să ai la îndemână parcuri, centre comerciale importante, grădiniţe şi şcoli, atunci când tu te raportezi doar la viaţa fără copii" ( M. M. - consultamt imobiliar).

Consultanţii imobiliari, inginerii, notarii sau avocaţii pot oferi informaţii cruciale despre calitatea locuinţei

Dincolo de împrejurimi, trebuie analizată cu atenţie şi calitatea locuinţei. În primul rând, dacă este vorba despre un bloc nou, trebuie analizat istoricul dezvoltatorului şi chestionată calitatea construcţiilor lui. Cele mai bune indicii pot fi oferite de cei care locuiesc deja în blocurile sau casele construite de acesta. Apoi trebuie studiată conformitatea actelor, iar pentru această misiune este nevoie adesea de ajutorul unui specialist.

"Trebuie cunoscut bine istoricul proprietăţii. Un notar poate da detalii despre natura juridică a locuinţei, poate spune câţi proprietari a avut proprietatea, dacă există sau au existat probleme juridice legate de aceasta. Un avocat poate spune dacă tranzacţia este sigură, dacă proprietatea a fost vândută mai multor clienţi sau dacă există riscul de insolvenţă al dezvoltatorului, în cazul construcţiilor noi"( M. M. - consultant imobiliar).

Consultanţii imobiliari prifesionişti îi ajută adesea pe clienţi cu rezolvarea tuturor acestor probleme, inclusiv cu accesul la avocaţi sau notari specializaţi în domeniul imobiliar. Tot ei pot să ofere sfaturi pertinente, valabile pe termen lung, referitoare la calitatea apartamentului, de la cât de fiabile sunt materialele folosite la construcţie până la cât de potrivită este compartimentarea locuinţei sau poziţionarea ei, pentru stilul de viaţă al clienţilor. Dar cel mai important, ei pot spune dacă oferta este bună sau nu.

"Consultanţii imobiliari sunt specializaţi pe anumite zone. Ei cunosc atât ofertele lor cât şi pe cele ale copncurenţei, cunosc zona şi istoricul de vânzări. Dacă agentul este unul profesionist, nimeni nu ştie mai bine decât el piaţa imobiliară pe segmentul pe care lucrează. Tocamai de aceea, el poate da cele mai bune sfaturi clienţilor" ( M. M. - consultant imobiliar).

Nici calitatea vecinilor nu este de neglijat. Clienţii trebuie să afle înainete de achiziţie dacă există datornici notorii sau datorii cumalete la nivelul scării şi blocului. Totodată, el trebuie să cunoască obiceiurile vecinilor, pentru că anumite zone pot fi prea liniştite sau prea agitate pentru aşteptările clienţilor. Atunci când pe piaţă există sute de construcţii noi, finalizate sau în curs de finalizare, la care se adaugă şi ofertele din construcţiile mai vechi, există şi sute de variante posibile pentru fiecare client. Pentru a lua decizia cea mai bună, este nevoie de ajutor din partea specialiştilor." - Imopedia








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu